Поредицата Младите таланти на България“ се реализира в партньорство с Националната

...
Поредицата Младите таланти на България“ се реализира в партньорство с Националната
Коментари Харесай

Иван Шуманов: Нещата, които правя, имат за цел да провокират, да задават въпроси

Поредицата „ Младите гении на България “ се осъществя в партньорство с  Националната художествена академия.

***

На 5-ти юли 2021-ва изгубихме един от най-талантливите и продуктивни млади български създатели.

Иван Шуманов си отиде. Внезапно. Във вихъра на своята креативна кариера.

Всякакви думи са непотребни, а болката - непреодолима.

Ние, от " Обекти ", имахме удоволствието да вземем едно от последните интвервюта с Иван, което може да прочетете по-долу. Той бе така добър да ни показа и шест от своите картини, които показват невероятния му гений и ни разрешават да надзърнем в творчеството му през годините.

Благодарим ти, че ни даде късмет да се докоснем до твоя гений.

Една от последните картини на Иван, основана от него особено за третия публичен диалог " Щастието на нацията ", е приключена и ще бъде представена на проведения от списание " Мениджър " благотворителен аукцион, като набраните средства ще бъдат предоставени на фондация ЗА ДОБРОТО, която подкрепя децата на героите учители и лекари, изгубили борбата с COVID-19 по време на осъществяване на служебния си дълг. 

" Обекти " изрича своите най-искрени съболезнования на роднините и приятелите на Иван.

***

Визитка : Иван Шуманов е роден 1984 година в гр. Самоков. Учи изкуство 3 години в класа на художника Васил Чакъров, а по-късно в ПГИИ „ Професор Николай Райнов ”, гр. София приключва със компетентност графика. Завършва с отличие СУ „ Св. Климент Охридски ” – компетентност Изобразително изкуство в специализация „ Неконвенционални форми “ при проф. Орлин Дворянов. Завършва с отличие магистърска степен в компетентност „ Живопис “ в Националната художествена академия в ателието на доцент доктор. Здравка Василева.

Основател и началник е на детска школа за изобразително изкуство „ Наум Хаджимладенов ” от 2003 година Ръководител е и на художествени действия на НЧ „ Младост 2003 ” гр. Самоков. Организатор е на голям брой културни събития като концерти, изложения, състезания, пленери, в това число и Международен пленер „ Творчески хоризонти ” 2014 година гр. Самоков.

Участва неведнъж в национални и интернационалните изложения и пленери; Италия, Австрия, Хърватия, Словакия, Сърбия, Косово, Мексико, Иран и Мароко. В България: София, Велико Търново, Пловдив, Габрово, Ловеч, Кърджали, Дупница, Сапарева Баня, Разлог, Перник, Боженци, Етъра, Созопол, Кюстендил, Горна Оряховица и други Автор е на 9 независими изложения и е притежател на награди за живопис, графика, компютърна рисунка и колаж, комикс, награди от Община Самоков. Автор е на десетки фрески, направени по покана от разнообразни институции и частни лица.

С какво (и какво) обичаш да рисуваш най-вече и за какво?  

По-често употребяваната техника от мен е маслената багра върху платно, само че също по този начин обичам и смесените техники – акрил... в комбиниране с туш и пастел, с велатурни, само че и с по плътни нанасяния на боята. Понякога в картините си прибавям и залепени със силикон подготвени обекти. Спецификите на всяка техника дават разнообразни благоприятни условия за образност – устремявам се да си послужвам с тях и да ги употребявам, с цел да поддържа по най–добър метод моята концепция за картина. Нещата, които върша, имат за цел да предизвикат, да задават въпроси, да служат като средство за връзка, в която реакцията на всеки един фен е потърсена. 

Откъде черпиш ентусиазъм за нещата, които създаваш?  

Сензитивност към съвремието и заобикалящата ни реалност. Към мостри и образци от история на изкуството. Сензитивност към подсъзнателния и вътрешен бездънен свят на индивида.

Какво ти носи изкуството и смяташ ли да го превърнеш в специалност?

Виждам динамичност, работливост на безпределно доста създатели, а това е някакъв тип предизвикателство да бъдеш съответен в тази обстановка и да начертаваш своя персонална посока в нея.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР